Haraketli seçmen için son tarih 27 Mart

DEM Parti, tüm seçmenleri kendi kayıtlı oldukları illere ve ilçelere taşıyacaklarını duyururken başvurunun 27 Mart’a kadar parti binaları ve internet üzerinden yapılabileceğini söylüyor.

YEREL SEÇİM

DEM Parti 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde hareketli seçmenleri kayıtlı olduğu il ve ilçelere taşıyor. 27 Mart’a kadar başvurular hem il ve ilçe binalarından alınacağı gibi hem de internet üzerinden yapılacak.

DEM Parti İstanbul İl Örgütü’nden Mehmet Uçar, yerel seçimlerin bu anlamda farklı bir öneme sahip olduğunu belirtiyor. Uçar’ın altını çizdiği önem ise kayyım politikasıyla gasp edilmiş belediyelerin AKP-MHP faşist blokundan geri alabilmek. Bu yıl verileri de güvenlik gerekçesiyle açıklamadıklarını ifade ediyor Uçar. Sebebi ise AKP-MHP faşist iktidar blokunun Kurdistan’da oluşturduğu hayali seçmen meselesi. Mehmet Uçar, iktidarın kendi verilerini de bu amaçla kullanabileceğine dikkat çekiyor. ANF’ye konuşan Mehmet Uçar hareketli seçmen çalışmalarını anlattı.

Yerel seçimlere dair hareketli seçmen çalışmalarına başladınız mı? Çalışmanızın şu anki tablosu nedir?

Şubat başı itibariyle çalışmalara başlayan hareketli seçmen komisyonumuz, İstanbul’da 3 bölge esaslı olarak hareketli seçmen faaliyetini 27 Mart tarihine kadar sürdürecek. Son Kayıt 27 Mart olduğunun altını çizmek isterim. Bu tarihe kadar lütfen halkımız oyunu kullanmak için il ve ilçe örgütlerimize gelip bir kaçak çayımızı içerken veya sosyal medya hesaplarımızda bulunan -ki her ilçe için bir iletişim numarası paylaştık- iletişim numaraları üzerinden kayıtlarını yaptırsınlar. Yine fiziken gitme koşulları yoksa elektronik ortam için hazırlanmış olan formu doldurduklarında biz yine kendilerine ulaşırız. Bu forma, il ve ilçe iletişim bilgilerine KAREKOD üzerinden de ulaşma kolaylığı sağladık. Yeter ki herhangi bir yöntemle bizlere gitme beyanlarını iletsinler. İlgili formu ve iletişim bilgilerini sizlerin aracılığıyla da halkımızla paylaşmak isteriz. Çalışmanın seyrine dair bir veri vermek istemeyiz çünkü AKP-MHP faşist iktidarı da Kurdistan için aynı çalışmayı seçim öncesi kayyım seçmenle yaptığı gibi içinde bulunduğumuz zaman diliminde de bizim verilerimiz üzerinden bir okuma yapıp ayrıca bir çalışma başlatabilir. Bu veri verememe halimiz çalışmanın güvenliği için aynı zamanda. Ama şu nettir ki faşist AKP-MHP iktidarı kolluk güçleri başta olmak üzere 100 bin civarı hayali seçmeni başta Kurdistan sınır hatları olmak üzere belli kritik noktalara yığmış durumda. Buradan baktığımızda çalışmalarda bıçak sırtı bir pozisyondayız demek yeterli olacaktır.

Yaklaşık bir yıl önce de genel seçimler için taşıma yapmıştınız. Bu yıl da benzeri bir hedefe ulaşmanız mümkün mü?

Son genel seçimlerde yaptığımız çalışma ki hiçbir zaman yerel seçimlerdeki gibi olmadı. Çünkü yerel seçimlerde halk birebir yerel yöneticisini seçmekte, örneğin köylerde muhtarlık seçimleri her dönem yerel seçimlerin kaderini belirleyen başat unsurlardan. Buradan baktığımızda yerel ve genel seçimlerde sahiplenme ruhlarının aynı olmadığını görüyoruz. Bu minvalde halkımızın yerel demokrasiye daha çok değer verdiğini görüyoruz. Çünkü halkımız, demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigma ile buluşmuştur. Yerel yönetimler anlayışımızın sürekli gelişerek bugünlere gelmesinin de en temel ayağının yine bu paradigma olduğunu net söyleyebiliriz. Buradan çıkardığımız okumayla halkımızın demokratik, çok dilli, özgürlükçü ve halkçı belediye özlemini görüyor, hedeflerimize de kesinlikle ulaşacağımızı biliyoruz. Bu inancı halkımızdan alıyoruz.

Geçen yıl hangi illere en çok seçmen taşındığı elbette istatiksel olarak sizde var; ama örneğin bu yıl kritik seçim bölgesi var mı bu bölgeler arasında? Seçmenlerin mutlaka gitmekte özen göstermesi gereken?

Türk devlet sistemi öteden beri Kurdistan’a bir sömürge gözüyle bakmaktadır. 1925 Şark Islahat planından beri güncellenerek gelen asimilasyoncu, inkârcı politika ve pratikleri, yine bir özel yönetim biçimi olan sıkıyönetimler de bu listeye eklenir. Türklük üzerine kurulu bu dizayncı anlayış Türk Devletinin yeni yüzyılında da kayyım rejimi ile varlığını sürdürmektedir. Halkımız bu gerçeklik üzerinden yaşamını ve kimliğini sürdürdüğünü bilmektedir. Bu bilinçle de her alanda kendisine ait olanı sahiplenmekte ve mücadelesini de sürdürmektedir. Bahsettiğiniz “özenden” daha çok bir ulus bilinci ile sahiplenmektedir. Özetle yerel yönetimlere bu gaspçı müdahalenin nereden doğru olduğunu bilmektedir. Hemen yanı başında yaratılmaya çalışılan hafıza kırımına her gün tanıklık etmektedir. Bu tanıklığı Uğur Kaymaz’ın heykelinin kaldırılması ile kadın kurumlarının kapatılması veya kayyım atanması ile çok dilli belediyeciliği esas alan belediyelerinde Kürtçe park isimlerinin, kurumlarının ve yol yön tabelalarının değişmesi ile yapmıştır. Her seçimde olduğu gibi yine bu seçimde de sistemin Kurdistan’a yönelimi açıktır; bu sebeple çalışmamızın büyük ağırlığını Kurdistan oluşturmakla birlikte kazanma şansımızın yüksek olduğu ve demokratik yerel yönetimler anlayışımızı inşa edeceğimiz bazı batı metropollerine yönelik de çalışma yürütmekteyiz. Konya’nın Cihanbeyli ve kulu ilçeleri, Kocaeli Dilovası ilçesi, Mersin Akdeniz ilçesini belirtebiliriz. Şunu net belirtmek isterim ki Kurdistan’ın tamamı bizim için kritik öneme sahiptir. Bu önem dâhilinde Kurdistan’ın 110 noktasına sponsorlarımızın desteği ile seçmenlerimizi sandığına götüreceğiz. Bu yıl Urfa’da çok iddialıyız. Bizler için politik olarak ayrıca bir öneme sahiptir. Özel olarak bir çağrı yapsaydık burası ilk sırayı alırdı. Başta da belirttiğim gibi yeter ki hareketli seçmen durumunda olan arkadaşlarımız, yoldaşlarımız bize ulaşsınlar. Onları sandığına götüreceğiz. Bu noktada siz özgür basının desteği ile de bunu başaracağımıza inanıyorum.

Son olarak çağrınız yineler misiniz?

Bir oy ile ne değişir demeyelim sandığımıza gidelim, bir oy kayyımlardan kurtulmamıza, bir oy demokratik özgürlükçü belediyelerin inşasına, bir oy çok dilli belediye hizmetlerini almamıza ve bir oy Kürt halk önderi Sayın Öcalan üzerinde ki tecridi kırmanın önünü aralayacaktır. Kurdistan’da kalıcı sonuçlar için halkımızı harekete geçmeye davet ediyoruz. Oyu Kurdistan’da olup da batı illerinde, öğrenci, işçi-emekçi olan yakınlarını arayıp oylarını kullanmaya gelmelerini istemelerini önemle rica ediyoruz. Gelsinler oylarını kullansınlar Kurdistan bahara coşkuyla girsin. Bütün imkânlarımız halkımızın hizmetindedir. Son olarak, çalışmamızı aktarma fırsatı verdiğiniz için gerek İstanbul hareketli seçmen komisyonumuz adına gerekse de Dem Parti İstanbul İl Örgütümüz adına teşekkür ederim.